GERAKAN TAO KUN SHAOLIN HOLLAND

Voorwoord

Grootmeester Bian Hien Tan

In de jaren zeventig en begin jaren tachtig was grootmeester Bian Hien Tan veelvuldig te gast bij toernooien, feesten en demonstratie vooral in Indonesische kringen om zijn kuntao te promoten. Krijgskunsten zoals karate, kempo, Taekwondo en pencak silat waren populair. Destijds is besloten om de uitvoering van de kuntao-technieken aan deze krijgskunsten aan te passen. De basisstand werd verbreed en de delen werden met lange steken en veel kracht uitgevoerd waardoor de souplesse verdween.
Na de oprichting van zijn laatste school (onze vereniging) heeft hij samen met Kees Petersen de kuntao verder ontwikkeld. Hij is naar de basis teruggegaan. Dit heeft geresulteerd in een school met een hoog kuntao-gehalte zonder invloeden van andere vechtstijlen. Het evenwicht tussen de draak, tijger, kraanvogel, slang en aap is hersteld.
In het jaar van zijn overlijden (11 augustus 2002) heeft hij meerdere malen gezegd dat hij het jammer vindt dat de kuntao ten opzichte van de Wing Chun zo klein is gebleven. Aan de huidige generatie kuntao-leraren heeft hij gevraagd om ondanks mogelijke verschillen in de uitvoering toch samen te werken en als één organisatie naar buiten te treden.
In dit kader is er een samenwerkingverband ontstaan tussen onze vereniging en die van Wim van Prehn (Kuntao Hokkian Siauw Lim te Papendrecht). Wellicht dat wij het samenwerkingverband met andere kuntao-leraren die aan grootmeester Bian Hien Tan gelieerd zijn in de toekomst kunnen uitbreiden.
Wij willen onze grootmeester bedanken voor de harde en wijze lessen.