GERAKAN TAO KUN SHAOLIN HOLLAND

De Gerakan TaoKun school

In 1987 hebben grootmeester Bian Hien Tan en zijn assistent Kees Petersen de school ‘Kuntao Hokkian Siauw Lim’ in Dordrecht verlaten. Zij wilden een nieuwe school openen. Deze school heeft zijn deuren in september 1987 geopend. De groep van het eerste uur bestond uit een aantal nieuwe leerlingen en oud-leerlingen. In deze periode is de school een aantal malen bezocht door de kuntao leraren Buddy Ottens en Bertus Vree.
Na drie jaar is besloten om de vereniging meer structuur en rechtszekerheid te geven. Grootmeester Bian Hien Tan, Kees Petersen en Kees Tan (de kleinzoon van grootmeester Bian Hien Tan) hebben zich op 27 februari 1990 bij de notaris gemeld en hebben de vereniging opgericht. Vanwege privé-omstandigheden heeft Kees Tan zich na een jaar uit de vereniging teruggetrokken.
In de loop der jaren zijn veel jongens lid van de vereniging geworden maar een groot aantal van hen kon de zware en harde training niet aan. Tevens waren er in die tijd andere krijgskunsten zoals kickboksen en kempo die populair waren. Van de allereerste groep leerlingen zijn alleen Edwin van Vendeloo en Ian Ho-A-Hing overgebleven. Deze twee huidige leraren zijn de laatste leerlingen van grootmeester Bian Hien Tan.
Heden wordt door Kees Petersen leiding aan de vereniging gegeven. Kees Petersen wordt hierbij geassisteerd door drie leraren namelijk Edwin van Vendeloo, Ian Ho-A-Hing en Edmond Trebels.
De vereniging bestaat uit een vaste kern van 15 gevorderden. Deze vaste kern heeft tot doel om de technieken en vaardigheden die het van grootmeester Bian Hien Tan geleerd heeft aan nieuwe leerlingen door te geven. Er wordt op een hoog niveau getraind. Het spel is een combinatie van hardheid, snelheid, souplesse en kracht. De basis van deze stijl is binnen een paar jaren te leren. Streef je naar perfectie dan kost het je minimaal een leven lang.
De leraren
Kees Petersen is in 1979 lid geworden van de vereniging Kuntao Hokkian Siauw Lim. De hoofdleraar was grootmeester Bian Hien Tan. In die tijd was de kuntao in Dordrecht enorm populair. Het aantal leerlingen was zo groot dat het noodzakelijk was om deze grote groep onder de leraren te splitsen. In de begin jaren (2 jaar) heeft Kees Petersen les gehad van de heer Buddy Ottens die overigens in de begin jaren negentig een school geopend heeft in Nieuwerkerk aan de IJssel. Na het vertrek van Buddy Ottens heeft Kees Petersen vervolgens enkele jaren les gehad van leraar Ernst Dommers en Bert Hardenberg onder toezicht van grootmeester Bian Hien Tan.
Edmond Trebels kwam al als kleine jongen bij kuntao-trainingen in Dordrecht kijken. Midden jaren zeventig is hij lid geworden van de bovengenoemde vereniging. Eind jaren tachtig heeft hij besloten om een kijkje bij de Wing Chun te Dordrecht en de kuntao-school van Jeffrey Dumas in Rotterdam (Lombardijen) te nemen. Hier heeft hij een paar jaar getraind. Vervolgens heeft hij zich na de oprichting van onze vereniging bij Kees Petersen gemeld en is diens assistent geworden.
Edwin van Vendeloo en Ian Ho-A-Hing zijn de leerlingen van het eerste uur. Deze leraren zijn door Kees Petersen en grootmeester Bian Hien Tan onderwezen. Van hun grootmeester hebben zij de tweede dan gekregen. Edwin van Vendeloo heeft zich ook jaren bij shihan Jan Vleesenbeek te Dordrecht bekwaamd in het kyokushin karate.
Klik op de vakjes om de foto's te vergroten