GERAKAN TAO KUN SHAOLIN HOLLAND

Kun Tao

Thay Kek Koen System Li-wang

Grootmeester LIE TJHING YAN


Grondlegger van de KUN TAO HOKKIAN SIAUW LIM uit Indonesië

Kun Tao uit Makassar
Één van de beste georganiseerde systemen van Kuntao in Makassar is geleid door hoofdleraar Lie Tjhing Yan. Deze stijl is door Lie Tjhing Yan verder ontwikkeld. Lie Tjing Yan was een man met een vooruitziende blik. Om te beginnen had Lie Tjhing Yan zijn Kuntao vorm genoemd naar een vorm van Pencak Silat, Kebudajaan Ilmu Silat Indonesia. Kebudajaan betekent (cultureel/cultuur) ilmu (kennis/kunde/leer), dus culturele leer van de Silat in Indonesië. Weinig is veranderd voor zover het de Kuntao bewegingen en technieken betreffen. Het systeem is grotendeels gebaseerd op hand en de wapentactiek, de trapmethodes zijn minimaal. De schoppen zijn voorbereidend op een draai of onmiddellijk gemaakt nadat een blokkering is voltooid. Het blokkeren of pareren brengt de verdediger in posities waarvan snelle tegenaanvallen kunnen worden gelanceerd. De open hand wordt bijna altijd gebruikt om blokkering uit te voeren, doch ook gebruikt om te pakken en om aan te vallen. De blokkerende hand wordt gewoonlijk gesteund door de vrije hand. De houdingen zijn midline/centerlijn en de bewegingen worden gemaakt van semi buig posities met de voeten die continue contact over de grond maken, de voeten zijn 45 graden binnenwaarts gedraaid waarbij het gewichtsprincipe op beide benen wordt gebruikt. De gebruikelijke wapens van Kuntao zijn onder andere messen, stokken, speren, diverse zwaarden, kettingen en etc., het lange gescherpte zwaard is het kernwapen. Ook worden de standaardwapens van het Pencak Silat beheerst zoals de vaardigheid met de toya, tjabang, en parang.
Kun Tao in Surabaya

Grootmeester LIEM KHEE IEN

Grondlegger van de KUN TAO HOKKIAN SIAUW LIM in Surabaya

In Surabaya was/is een Chinese enclave waar diverse stijlen binnen het Kun Tao werden/worden beoefend, waaronder Hokkian Siauw Lim. Een van deze Chinezen die de Kun Tao heeft verspreid was de hr. Lie Tjhing Yan. Zijn tweede leerling genaamd Liem Khee Ien heeft de Kun Tao verder in Surabaya ontwikkeld. Onder de hr. Liem Khee Ien trainde de hr. Bian Hien Tan. Nu wordt de Kun Tao in Surabaya door de zoon van wijlen de hr. Liem Khe Ien voortgezet, de hr. Liem Poo Kiong en diens zoon.
Kun Tao in Nederland

Grootmeester Paatje BIAN HIEN TAN

Kun Tao is in de jaren 1950 naar Nederland gekomen met de vele Indonesische Chinezen, die na de turbulente jaren van de Soevereiniteit Overdracht van Nederland aan Indonesië, naar Nederland emigreerden. Een van deze mensen die later in Nederland les begon te geven aan vrienden en familie was de hr. Bian Hien Tan te Dordrecht in Nederland.


Klik op de foto om te vergroten

Er zijn in Nederland enkele scholen die deze stijl onderwijzen. Oud leerlingen van de heer B.H. Tan hebben deze scholen opgericht. Alhoewel de namen van de scholen verschillen kunnen zij onderling het spel vloeiend met elkaar uitvoeren. Op bovenstaande foto ziet u twee aparte Kun Tao scholen. De originele naam Kun Tao - Hokkian - Siauw Lim is de school uit Papendrecht en is onder leiding van W.L. van Prehn. De Gerakan Tao Kun Shaolin Holland is de school uit Dordrecht en is onder leiding van C.W. Petersen. Beide scholen instrueren dezelfde stijl en technieken. Door de onderlinge samenwerking die tot stand is gebracht zetten zij het levenswerk van de heer B.H. Tan voort.
Geschiedenis
Kun Tao Hokkian Siauw Lim is een Chinese vechtkunst afkomstig uit de provincie Hokkian uit het Taoïstische klooster Siauw Lim Si. Siauw Lim staat voor Shaolin de tempels waarin het oude Kun Tao beoefend werd. Het systeem is genoemd Partaij Thay Kek (Tai Keh) Koen, Systeem Liwang Sam Koan - Liu Koan. Partay Thay Kek Koen betekent volgens de Chinese filosofie; Het spel/kunst volgens de absolute, ultieme principes van de vuist/handen (Koen = vuist). Tao betekent weg/pad, dus "De weg van de vuist" ofwel “de weg van de handen”. Het Chinese woord voor straatvechten is Chuan Tou, KunTao, KunTau of Cuntao, (HOK KIAN = KUN-TAO). Het is een zeer praktijk gerichte vorm van zelfverdediging welke ook gebruik maakt van wapens.