GERAKAN TAO KUN SHAOLIN HOLLAND

Grootmeester Bian Hien Tan

Grondlegger van de KUN TAO HOKKIAN SIAUW LIM in Nederland

Grootmeester Bian Hien Tan is op 11 oktober 1915 in Indonesië geboren. Op jonge leeftijd heeft hij zich met allerlei vechtsporten zoals judo beziggehouden. Op zijn 34ste is grootmeester Tan met het leren van de kuntao-technieken begonnen. Zijn eerste leraar was Kwe Kim Yan. Na een aantal jaren heeft hij via een kennis een andere kuntao-leraar genaamd Liem Khee Ien ontmoet. Bij deze leraar mocht hij naar de trainingen kijken maar zelf niet meedoen. Na een paar maanden werd vriendschap tussen hem en deze kuntao-leraar hechter. Liem Khee Ien deed hem een voorstel dat hij niet kon weigeren namelijk het krijgen van privé-lessen.
Dit viel niet bij leraar Kwe Kim Yan in goede aarde. Grootmeester Bian Hien Tan moest uiteindelijk een keuze maken. Dit was niet makkelijk. De keuze viel op Liem Khee Ien. Deze leraar was de beste leerling van grootmeester Lie Tjhing Yan, die destijds veel bekendheid genoot. Gezegd moet worden dat grootmeester Bian Hien Tan geen lessen van grootmeester Lie Tjhing Yan gekregen heeft. Hij mocht enkel naar zijn trainingen kijken wat overigens in die tijd niet gewoon was.
Grootmeester Bian Hien Tan heeft vrijwel dagelijks bij Liem Khee Ien getraind. Hij was een goede leerling die zeer gemotiveerd was. Binnen een korte tijd had hij zich in een kerngroep gewerkt waar hij zich de geheimen van de kuntao eigen maakte. Helaas heeft hij zijn training niet kunnen voltooien. Hij moest genoegen nemen met 18 kuntao-delen en 2 wapentechnieken (mes en stok). Een aantal hogere delen heeft hij op papier meegekregen.
Eind jaren zestig is grootmeester Bian Hien Tan vanuit Jakarta (Indonesië) naar Dordrecht geëmigreerd. De reden van de verhuizing was de toenemende discriminatie en agressie van de inheemse bevolking tegen de Indo-europese bewoners. Grootmeester Bian Hien Tan (van origine chinees) was namelijk met een Indo-europese vrouw getrouwd. Met deze vrouw M. Stook-Tan heeft hij 5 kinderen gekregen.
Begin jaren zeventig is hij begonnen met het lesgeven aan twee jongens genaamd Steven en Marcel. Deze twee jongens hebben op hun beurt onder andere de leraren Bert Hardenberg, Ernst Dommers, Jeffrey Dumas, Louis Jordan, K. Dirksen en Buddy Ottens getraind. Eind jaren zeventig heeft meneer Tan met een paar van deze leraren de vereniging in Dordrecht genaamd ´Kuntao Hokkian Siauw Lim´ opgericht. In de jaren zeventig en begin jaren tachtig was grootmeester Bian Hien Tan een ´begrip´ in de kuntao- en pentjak silat gemeenschap in Nederland.
In 1987 heeft grootmeester Bian Hien Tan deze vereniging verlaten en heeft samen met zijn assistent Kees Petersen en kleinzoon Kees Tan onze vereniging opgericht.